Sıkça Sorulan Sorular

Soru 1: Antika ve tablolarımızı nasıl değerlendirebiliriz?

TÜREL ART tarafından eşyalarınızın değeri ücretsiz olarak tespit edilmektedir. Eşyalarınızı Pazar hariç her gün 09:00-18:00 saatleri arası adresine getirebilirsiniz. Değer tespiti yapılan eşyalarınızı isteğinize bağlı müzayede veya satış bölümlerimizde değerlendirebilirsiniz. İsterseniz ise değerini öğrenip onları korumak için yeniden evinize götürebilirsiniz.

Soru 2: Elimde bulunan antika değerli mi?

Bu soru ile sık karşılaşıyoruz. Antikanın değerli olabilmesi için geçmişin sanat özelliğini taşıması, 100 yıla yakın bir eskilik, nadirlik ve eserin iyi durumda bulunması antikanın değerini arttıran özelliklerdir. Günümüze daha yakın zamanlarda yapılmış, sanat özelliği taşıyan bazı objeler ve tablolar da antika kapsamına girmektedir. Yukarıdaki özellikleri taşıyan bir eşya “eser” sınıfına girmektedir.

Soru 3: Ailemden kalma bir Kur’anı-ı Kerim’in değerini nasıl öğrenebilirim?

Kur’an-ı Kerim’in yüksek değer taşıması yazıyı yazan hattatın önemine, tezhibin güzelliğine, kitabın cildine ve eserin iyi korunmuş olmasına bağlıdır.

Soru 4: Kur’an-ı Kerim ve el yazması eserlerin el değiştirmesi kanunen yasak mıdır?

Hayır. Çalıntı olmaması şartıyla her türlü elyazması eserin (Kur’an-ı Kerim, hat levhalar) yurtiçinde alım satımı serbesttir. Zaman zaman medyada karşılaştığımız kaçakçılık haberleri eserlerin çalınmış olmaları ve yurtdışına gizlice çıkarılmak istenmelerinden kaynaklanmaktadır. Bu tip eserler müzayedelerde açık artırmayala veya sahaflarda değerlendirebilirsiniz.

Soru 5: Elimdeki eserin fotoğrafını göndererek bilgi alabilir miyim?

İnternet veya posta aracılığıyla göndereceğiniz fotoğraflara bakarak eseriniz için bir ön değerlendirme yapabilmekteyiz. Ön değerlendirmeden iyi bir netice çıktığı takdirde, eserin kendisini mutlaka görmemiz gerekmektedir.

Soru 6: Arkeolojik eserler alıyor musunuz?

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası’na göre Türkiye’de arkeolojik eserlerin alım ve satımı sadece koleksiyonerlik belgesi bulunan kimseler için serbesttir. Bu eserlerin yurtdışına çıkarılması kanunen yasaktır. Elinize tesadüfen böyle bir eser geçtiği takdirde bulunduğunuz şehirdeki arkeoloji müzesine çekinmeden müracaat edebilirsiniz. Arkeolojik eserlerin koleksiyonunun yapmak isterseniz, müzeden alınan müsaade ile koleksiyonculuk belgesi çıkarttırarak bu tip eserler toplayabilirsiniz. Bu tip koleksiyonlar, ilgili müzenin kontrolüne tabidir. Bakınız: Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu

Soru 7: Müzayedeye eser vermek için ne yapmalıyım?

Öncelikle müzayede kuruluşuna eserinizin ekspertizini (değer biçme) yaptırmalısınız. Eserin değeri konusunda karşılıklı anlaşmaya vardıktan sonra eserinizi gerekli araştırmaların ve katalog çalışmalarının yapılabilmesi için müzayede kuruluşuna teslim emeniz gerekmektedir. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için 0(216) 363 07 95 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Soru 8: Elimdeki eseri müzayedeyi beklemeden hemen satıp paramı alabilir miyim?

Evet, TÜREL ART olarak elinizdeki eserleri nakit olarak satın almaktayız.